Nicholas Beebe

1.13.129.0 - PC(Xbox store) - Crash on every save

Recommended Posts

Posted (edited)

Description: 
In currently used save file, the game crashes to desktop whenever an action is taken that causes the game to save, such as entering a rover or habitat. This bug doesn't occur on a fresh save. I can't post crash logs as this version auto uploads them or whatever and there is no log folder stored on my PC by Astroneer.

Platform:
Windows 10 Store (or Xbox store if that's the same thing)

Version / Build Number: 

1.13.129.0

Specifications:


Operating System: Windows 10 Pro 64-bit (10.0, Build 18363) (18362.19h1_release.190318-1202)

System Manufacturer: Gigabyte Technology Co., Ltd.

Processor: AMD Phenom(tm) II X6 1090T Processor (6 CPUs), ~3.2GHz

Memory: 16384MB RAM

Card name: AMD Radeon RX 5600 XT

DxDiag.txt

Edited by Nicholas Beebe

Share this post


Link to post
Share on other sites

Well I stupidly attempted to fix the corrupt save myself using the workarounds found here and here. Now Astroneer refuses to acknowledge the existence of any of my saves, acting like it's a brand new install of the game and causing me to lose all progress.

Share this post


Link to post
Share on other sites

And after some tinkering the game recognizes that save once again, however, it doesn't solve my original issue. I still crash at almost any time when the game tries to save.

Share this post


Link to post
Share on other sites

I solved the issue. Below is a copy paste of what I stuck on Reddit when asking for help there:

 

I restored my save file by backing up the save to the desktop, then wiping everything out of the save folders. Then I restarted the game and created a new game and saved that. I then found the file in the Astroneer directory, copied its name to my original save, and replaced the new save with my existing one.

Now upon rejoining that save, it would still crash if I entered a rover but not the shelter (previously it would crash on both). This leads me to believe that I fixed something wrong with the saving but there was also a problem with the rover.

So I duplicated my file as a new save, resaved it, then went back in and messed with the rovers. I grabbed a winch and yanked all my rovers around to new spots, pulled the seat off, replaced it, and now it seems to be working alright.

Share this post


Link to post
Share on other sites

I have recently posted about what seems to be the same issue on Steam discussions

https://steamcommunity.com/app/361420/discussions/1/2794999097679096322/

Quote

Whenever the other player (client) would try to enter their rover, my (server) game would crash (0xC0000005 as per dump file).

The rover in question can be found close to a gateway while I was standing close to the "home" beacon. Only that rover was causing a crash, one near "home" was behaving as normal.

The game stopped crashing upon removing the rover seat and putting it back, but this did take some 20 minutes / 4 crashes to figure out, and other players may not be as good at guessing.

Attached the sample save file for reference.

Astroneer-rover-crash.zip

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now