ApoNono

[Merged] Vehicle Issues

Recommended Posts

I've had the issue twice with my truck in the last week, largely by leaving a seat; the real problem is the world geometry isn't set up to stop vehicles (or any other object a certain size) from disappearing into the ground when it is tipped upside down.

Fundamentally, therefore, I suggest people invest in tethers over vehicles for the time being - you'll sacrifice A LOT less resources by doing so.

Edited by Hyncharas

Share this post


Link to post
Share on other sites

Okay, i try to react to problems what others had as well.

1) Jumping-bouncing trucks and rovers confirmed on my Xbox as well.

I have an idea about bouncing vehicles. When leaving vehicles do those physically react to dismount? I mean how is it programmed?  I guess that can cause the bouncing effects. However, I don't know why this has only "50-50" chance to happen, maybe something else is involved as well. But it should worth a try to exclude mount-dismount reactions on vehicles-if it is possible.

Trucks bounce way bigger than rovers, and until now they never disappeared down through ground, just went fly at me but always came back.

When left other vehicles in distance and I was closing on their place again, those were started to "fall" from a low height (just above ground man height) and bouncing for a short while then stopped-just like a ball. (physics works perfect where shouldn't at all) Plus trucks should have slightly more mass/weight (even if they become slightly slower than rovers-just thinking forward). Fun fact: vehicles lightweight behavior reminds me to State of Decay's SUVs and pick up trucks. Probably because the same engine?

2) Recharge problems on trucks - no problem so far, might later on could be - just as bouncing vehicles started out of the blue...

I put a big storage on a truck, on top of that some small storage and on top of that 2 small batteries (I got lost only that I could build on the go) and had no problems with charging them by big solar charge, power resources(raw yellow material) neither with organic mini generator. Everything worked fine. It wasn't necessary to replace anything. Apart from the truck itself when tipped over with every dismount.

Game crashes only occurred when tried to enter truck. - might be related to this? Then why not every time?

I still try to recreate problems.

Share this post


Link to post
Share on other sites

playing on Steam

using the drill courses a lot of issues, truck tends to roll away but the main issue annoy me is part drilled items, I was a tempting to drill a rare ore because it was a hard (none extractible) I had to try the drill which with the other ores around coursed the drill to waste all of the rare ore no matter how careful I was. I can't pick up the dropped part ores.

I do love this game & I can't wait for the future updates!

 

System spec list:

i7 4790K

16GB DDR3

Nvidia 780Ti (ref design)

Share this post


Link to post
Share on other sites
10 hours ago, KiwiMilchshake said:

When i open my inventory next to a vehicle it despawns when i close the inventory.

(I merged your post in here)

For reference, are you certain it does respawn? Unless dynamite is used, the game should not despawn any player objects. It is however very likely that the backpack collides with the vehicle and pushes it either into the terrain or into space (at high speed).

Share this post


Link to post
Share on other sites

I think I have found a bug. I'm playing on Steam and since most recent hotfix (Stable version) the drill does not seem to work anymore.

It can still be moved side to side but not forward and backwards, the drill bit does rotate when engaged but it does not dig. I initially thought that the inhibitor module installed on my deformation tool might be affecting the behavior of the drill somehow and removed it just in case but even after doing so the drill still won't dig.

Specs:

Asus M32 Series PC

Windows 10 Home (latest version)

Intel i5 6400 3.2 GHZ

16GB DDR3 Ram

1TB HDD

AMD Radeon 380X 4GB

Share this post


Link to post
Share on other sites

Love this game. Been playing for the past month.

My issue with vehicles is pretty predictable. It is caused when flying shuttles or space ships. If i fly away from base (that has a vehicle at it) and then fly back, my vehicles tend to fly up and then go under ground. Ive found one of  them underground (this has happened probably 10 times).

Share this post


Link to post
Share on other sites

On Experimental, i printed a 3 seat on the Spaceship via the VB that already had a storage. when all was said and done, the VB printer auto fed the remaining copper i had on the VB into the system and the I icon showed, as if i could build the seats again, despite the fact that there was no space left. i clicked anyway and the seat was printed inside the storage, merging the two. The storage still seemed usable. i had used the spaceship in flight to Barren and came back with just the storage and a removable 1 seat.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bom dia, tive problemas para sair dos veiculos (caminhão e quadriciclo) quando estavam conectados, um com o outro. Eles saltam toda vez que você desce deles.

Traduzido pelo google

 

Good morning, I had problems getting out of the vehicles (truck and quad) when they were connected, with each other. They jump every time you come down from them.

Translated by Google

Share this post


Link to post
Share on other sites

vehicle charging bug with 153+154. it seems that almost every time i disembark from the truck or rover, I have to reseat my solar panel/s. it also feels like the tether length between tether posts has been shortened by a meter or 2. 

while i understand the new idea behind research. it seems a bit extravagant. granted i am coming from the 153 version where i had to find the printer and VB. also i am starting to run out of different kinds of chests. maybe give them a research category and allow them to produce more than 1 kind of research per chest type/color. like wind vanes can and their bigger brother wind mills can come from the same type of research pod. tier 2 battery and then the tier 3 battery can come from a different chest. vehicle parts, SS part, ect.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Not 100% sure if this is the right topic for this, but since the update I am seemingly unable to remove seats from my space shuttle at all. I crafted a second seat into it by accident, and now it won't come off. I was able to do so before the last update, but now I cannot. I'm on Xbox 1.

Share this post


Link to post
Share on other sites

I'm playing on steam and recently updated to 0.3.10154.0. A few times now I've had my rover disappear from right behind me when I get out to collect something from a backpack. I have a rover with a seat and solar panel connected to another rover with a vehicle storage. As soon as I open up the backpack, POOF, it's gone and I'm stranded in the wild. It's horribly inconvenient, but also a bit of a challenge to try and survive and find it in a mountain somewhere or in orbit around the planet. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

The "hurt" animation (reddish frame) won't fade while sitting in a rover, but wil recommence fading after getting out.

I also have the problem of solar panels not working after sunrise. Only reinstalling restarts the charging, doing so with one of two is sufficient to reactivate both as seen on the charging speed.

It might not technically be a bug, but why do vehicles need to connect with the base? It's super annoying when upon getting too close to any platform the item installed at the front of a vehicle always pops off and you need to put it back on again.

I liked update no.154, going to test 155 in a minute!

Share this post


Link to post
Share on other sites

I had a few problems so  I figured I'd list them all at once. First put a habitat on a large storage on a truck/trailer and it started to roll away and do very slow barrel rolls, next i was driving a truck towing a truck/trailer with two large storages on it and every 20 or so feet the trailer flips over on perfectly flat ground no matter how slow i am going. It also seems like every time i get out of the truck i am either glitched in the front of it, stuck under it, or glitched into the ground in front of it.

I also tried the crane with the drill head and every time i get in the seat of the crane whatever it is mounted on rolls down whatever slope its on no matter how slight so had to dig a hole to get it to sit still but then I tried it and it didnt mine anything anyway. I know read that it only works on certain ore and rock but Ive tried it on those and it didnt make a difference. 

I have wikied and youtube this game to find any answers for my problems but Ive come up short

Also (unrelated) when i created my account on here the site cut off five letters of my name and i cant find a spot to fix it

Share this post


Link to post
Share on other sites

After extensive travel exiting rover causes major glitch, rover front end bonces and upon accessing the back pack rover disappears into the air in tons of pieces. I run out of oxygen and die. Also low frame rates  <30fps  on GTX970sc. 1920x1080 resolution with view distance max. Rover has trailer with extra battery attached and solar panel on rover. if anyone knows a fix this has put a stop to my game play, will not continue until fix is found. version 0.2.115.0

Edited by miniman200356
update version

Share this post


Link to post
Share on other sites

Steam

version 0.3.10155.0

When I reloaded my game I received a surprise when trying to exit my truck.  I made a backup of the saves that I can upload if they are needed.

 

 

Well, I tried saving the game outside my vehicle and this is what happens now.

 

 

Well, it seems my save game is completely corrupted.  I went to another planet to see if it would fix the bugs I mentioned above.  I'm no longer dropping from the sky when I load in...  However...  Another bug has reared its' ugly head.  When trying to use the terrain tool to flatten land the cursor movement becomes very erratic.  So erratic that I can not really do anything with it. Traveled to all the planets and the erratic behavior is happening on the Arid, Tundra and Radiated planets.  I think I shall wait to start a new game after the next bug fix update.

Edited by Wyvyrias
Merged thread and posts

Share this post


Link to post
Share on other sites

Recently got the game for Xbox, in multiplayer, if anyone but the host tries to drive a rover the car will clip into the floor or freak out in other ways then the game crashes. It happens literally every time my buddy tries to get in a rover 

Share this post


Link to post
Share on other sites

bonjour

 

mes vehicules disparaissent sous le sol..

mon jeu est a jour.

a chaque partie je perds environ 1heure a recuperer mes vehicules en creusant des galeries .. ça devient pénible..

merci de m'avoir lu..

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

ON STEAM, PATCH 155

looks like lots of vehicle issues here. i have had a merry time with the rover and truck jerking manically when i exit, and with the truck fully loaded being impossible to right if it tips. one time i must have 'tab'ed the truck to get it upright about 20 times before finally forcing it to stop 360-ing by standing in it's way. and this was in regular gravity [terran]. i imagine lunar gravity could be disastrous. i'd call this a pretty major game bug.

Share this post


Link to post
Share on other sites

My trucks and rovers clipped into the ground and I can find them anymore. Also whenever someone hops into a vehicle it always saves the game. But with multiplayer and everyone having their own vehicle causes tremendous lag whenever someone hops into the car. Due to this I have had plenty of crashes. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Playing co op players desync while in rover and truck. If a non host tries to drive the vehicle will glitch into the ground and Launch them, or will cause the game to freeze making a bad dubstep like noise then crash occasionally playing solo I will get the freeze crash randomly trying to get in rover 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Just now, Echo139 said:

Playing co op players desync while in rover and truck. If a non host tries to drive the vehicle will glitch into the ground and Launch them, or will cause the game to freeze making a bad dubstep like noise then crash occasionally playing solo I will get the freeze crash randomly trying to get in rover 

This is happening on win 10 and Xbox one

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now