Recommended Posts

The most prominent problem I'm facing is the rendering. It makes me drop in FPS everywhere I go. I get a smooth 60 fps but if I move around it can drop to 30-40 fps. This causes a stutter each time. I've tried many methods to try and fix this but to no avail. No matter how far my view distance is, it still stutters the same. This can make the game very unplayable at times especially when you start to surf down a slope. I usually end up dying without any control over my character. There is also heavy lag when ever I enter a planet dropping my fps down to 1-8 fps. Once landed it goes back to 60.   

Link to post
Share on other sites

What build version are you using?  What are your system specs? Always useful to follow the guidance from SE when logging issues.

I've seen a significant increase in the average frame rate in build 153, around 60 FPS. See my profile for PC specs.

 

Link to post
Share on other sites

I have same issue, been playing great, now patch 155 and everything stutters and drop off in FPS constant, it's like a pattern, gets very hard to play after 5 minutes. I have Nvidia 1070, on i7, 16GB ram, pretty great gaming machine, this started happening after 155.

Link to post
Share on other sites
On 4/23/2017 at 4:10 PM, Robot Mr.Mundy said:

IntelCroe I5 CPU 650 @ 3.2GHz 8GBs of RAM GeForce GTX 750Ti SC 2GB 

I'm using the 153 build. I've had this problem ever since I bought this game back in February. 

If this has been a problem for you since the beginning, it may be something besides the normal specs.  Your HDD may have a slow read time.  Have you tried defragging it?  The issue may also be caused by something you have running in the background taking up system resources.  Try shutting down any programs in your system tray that are not necessary for your computer to function.  Do this one program at a time to try and identify the culprit. Not all running programs show in the system tray, Google ways you can check which programs are loaded.  I'd do it but I'm a bit tired right now and do not want to give you erroneous information.

Link to post
Share on other sites
2 minutes ago, Kantanshi said:

If this has been a problem for you since the beginning, it may be something besides the normal specs.  Your HDD may have a slow read time.  Have you tried defragging it?  The issue may also be caused by something you have running in the background taking up system resources.  Try shutting down any programs in your system tray that are not necessary for your computer to function.  Do this one program at a time to try and identify the culprit. Not all running programs show in the system tray, Google ways you can check which programs are loaded.  I'd do it but I'm a bit tired right now and do not want to give you erroneous information.

I have no other items open in the background execpt for steam and I have the game on a SSD

Link to post
Share on other sites
2 minutes ago, Robot Mr.Mundy said:

I have no other items open in the background execpt for steam and I have the game on a SSD

I do not mean running active applications that come up on your task bar.  I mean the system tray where the clock is.  It's impossible for there to be nothing else running in the background.

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead